Tampereen yliopiston hallitus kaipaa ihmisiä, joilla on näkemys koko yliopiston tulevaisuudesta ja jotka eivät edusta yksittäisen oppiaineen tai tieteenalayksikön etua. Taustayhteisöjensä kautta Jaana Parviaisella (Tatte) ja Kai Halttusella (TaYLL) on vahva yhteys laajaan osaajajoukkoon eri puolilta yliopistoa.

keskiviikko 17. lokakuuta 2012

Pätkä, pätkempi, pätkin - Opettajan työsuhteista

Yliopistossa on paljon opettajia, jotka ovat hyvin sitoutuneet työhönsä. He ovat hoitaneet määräaikaisia tehtäviä ja sijaisuusketjujen osia useita vuosia. 

Minulla on tähän päivään mennessä kaikkiaan 145 opettajan tai tutkijan työsuhdetta Tampereen yliopistoon, jos lasketaan kaikki yksittäisetkin erillisellä määräyksellä tehdyt tuntiopetukset. Olen tehnyt tätä työtä vuodesta 1991. Osittain työsuhteet ovat päällekkäisiä, pidemmistä työsuhteista 3 on kestänyt yli vuoden, 9 puolesta vuodesta vuoteen ja loput alle vuoden, minimissään yhden tunnin. Lisäksi olen tehnyt ostopalveluna työtä projekteille kun olen toiminut yrittäjänä.

Yliopisto ei sitoudu näihin ihmisiin, joiden työpanos mahdollistaa monet perustoiminnot ja samalla vakinaisessa työsuhteessa olevien vapaan liikkuvuuden esim. professoreiden sijaisuuksissa. 


Pätkäopettajan ongelmana on yleisen epävarmuuden lisäksi myös koulutuksen kehittämistoimien katkeaminen tai suorastaan katoaminen, jos sijaisuus päättyy vähäksikin aikaa. 

Yliopistossa puhutaan pedagogisesta johtamisesta. Ilman vakinaista työsuhdetta ei pääse vaikuttamaan ja johtamaan pedagogista työtä, vaikka siihen olisi erittäin hyvät edellytykset. Sivutoimista tuntiopetusta annettiin TaY:ssa v. 2010 kaikkiaan 49 henkilötyövuoden verran  olisiko aika tehdä työsopimuksia toistaiseksi? 

Kai Halttunen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti