Tampereen yliopiston hallitus kaipaa ihmisiä, joilla on näkemys koko yliopiston tulevaisuudesta ja jotka eivät edusta yksittäisen oppiaineen tai tieteenalayksikön etua. Taustayhteisöjensä kautta Jaana Parviaisella (Tatte) ja Kai Halttusella (TaYLL) on vahva yhteys laajaan osaajajoukkoon eri puolilta yliopistoa.

keskiviikko 24. lokakuuta 2012

Olemmeko todella yliopisto?


Olimme tänään Kai Halttusen kanssa Tutkijoiden ja opettajien vaaliliiton ehdokkaina äänestäjien tavattavissa Päätalon aulassa puolilta päivin. Äänestäjiä ei näkynyt. Pari opiskelijaa haki teetä, ja muutama tuttu kollega kävi juttelemassa. Mieleemme alkoi hiipiä kauhea epäilys, jos yliopiston hallituksen vaali ei kiinnostakaan tutkijoita ja opettajia. Mitä jos tutkijat ja opettajat ajattelevat, että samantekevää eivätkä äänestä vaaleissa? Mitä jos uuteen hallitukseen ei valita yhtään tutkijaa tai opettajaa, joka toisi esille opetuksen ja tutkimuksen näkemyksen yliopiston kehittämisessä seuraavien neljän vuoden aikana?

Nyt jo tiedämme, että iso osa ns. apurahatutkijoista ei tehnyt oikaisua vaaliluetteloon. Ainostaan vain noin 20 teki kirjallisen oikaisun asiasta ja sai äänioikeuden. Toisin sanoen suurin osa apurahalla työskentelevistä ei voi äänestää näissä vaaleissa, koska heiltä puuttuu äänioikeus. Onko taustalla tietämättömyys, välinpitämättömyys, yliopiston taholta huono informaation kulku asiasta vai pelkkä laiskuus?

Nuorten tutkijoiden kanssa käymieni keskustelujen pohjalta sanoisin, että monilla on vahva ulkopuolisuuden kokemus yliopistossa tyyliin ”olen täällä vain töissä” ja ”teen vain tätä väitöskirjaa, eikä minua kiinnosta yliopiston toiminta noin muuten”. Osalla väitöskirjan tekijöistä on myös vahva opiskelijaidentiteetti: he identifioivat itsensä tohtoriopiskelijoiksi eivät tutkijoiksi tai yliopiston työntekijöiksi. Voimakkaan opiskelijaidentiteetin myötä he helposti näkevät itsensä vastakkaisessa leirissä suhteessa professoreihin, opettajiin ja vanhempiin tutkijoihin. Toivottavasti olen tässä asiassa väärässä!

Viime aikoina on puhuttu paljon lähidemokratian merkityksestä ja siitä, miten ihmiset haluavat vaikuttaa ensisijaisesti niihin asioihin, jotka koskevat heitä suoraa. Yliopiston hallituksen vaali on lähidemokratiaa parhaimmillaan. Yliopiston hallituksen tekemät päätökset vaikuttavat suoraa moniin ylipiston opettajia ja tutkijoita koskeviin asioihin. Valitettavasti ulkopuolisuuden kokemukset ovat tuttuja monille vanhemmillekin tutkijoille ja opettajille, jotka ovat vuosikausia työskennelleet eri pituisissa pätkissä yliopistolla. Myös heidän äänestysmotivaationsa saattaa olla heikoilla.

Hyvät kollegat, haluan silti vakuuttaa, että me olemme yliopisto, jos vain niin tahdomme. Äänestäkää! Äänestysaikaa on huomisesta torstaista 25.10. ensi viikon tiistaihin 30.10 asti.

Sitä paitsi meidät voi Kain kanssa tavata vielä huomenna torstaina 25.10 klo 12-13 Kaupin kampuksella B-rakennuksen aulassa (Medisiinarinkatu 3).

Nähdään siellä!

Jaana Parviainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti